Steeds meer mensen willen zelfvoorzienend worden, maar in Nederland heb je vaak te weinig ruimte om dit voor elkaar te krijgen. In deze blog geven we tips hoe je zelf succesvol zelf je eten kweekt en hoe je het ruimtegebrek kunt opvangen.
Boomgaard
Een fruittuin of boomgaard heeft veel ruimte nodig, maar minder dan veel mensen denken. In Nederland kiezen de meeste mensen voor een appelgaard of perengaard, omdat deze fruitsoorten goed in ons klimaat kunnen groeien. Een bananenboom is vrijwel onmogelijk, tenzij je in het bezit bent van een broeikas. Voor een boomgaard heb je een stuk grond nodig. Dit kan de achtertuin zijn, maar kan ook een stuk aangekocht land zijn. Om de boomgaard te beschermen raden we aan dat je een omheining plaatst. Gaashekwerk is aan te raden, omdat dit een laagdrempelige manier is om buitenstaanders buiten te houden, terwijl je wel overal zicht op hebt.
Kruidentuin
Een kruidentuintje is erg makkelijk op te zetten. Als je een tuin hebt, kun je best veel produceren met een gering aantal vierkante meters. Als je echt geen ruimte hebt – omdat je in de stad woont bijvoorbeeld – kun je ook houten kisten neerzetten op het balkon en hier kleine kruiden kweken. Op een oppervlakte van twee meter in de lengte bij 1 meter in de breedte kun je al ontzettend veel kruiden kwijt. Zelf hebben we bijvoorbeeld een “moestombe” gemaakt waar we de volgende kruiden en groenten kweken: Munt, tijm, cherry tomaatjes, rode pepers, oregano, rozemarijn, peterselie en bieslook. Zoals je ziet kun je ontzettend veel kwijt op een klein stukje
Volkstuin
Als je echt geen ruimte hebt, omdat je bijvoorbeeld geen tuin noch balkon hebt, dan raden we de volkstuin aan. Elke stad en elk dorp heeft wel een plekje waar je gemeenschappelijk kunt tuinieren. Hier huur je een stukje land dat je vrij bent om te bewerken. Dit is ook nog eens een hele leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen. Het is erg ontspannend om in de tuin te werken, dus het zou ook nog eens een goede manier kunnen zijn om te ontstressen. Hier heb je de ruimte om grotere gewassen te kweken, zoals kroppen sla, aardappelen, tomaten en wortels.