Er bestaan een hoop mythes over blokpallets en de herkomst ervan. Mensen denken dat het slecht voor het milieu is of en dat het niet veilig zou zijn. We geven je daarom graag een update over de stand van zaken in palletland en weerleggen de mythes die we regelmatig voorbij horen komen.
Blokpallets worden niet van één soort hout gemaakt
Niet van alle blokpallets worden evenveel gemaakt – veel mensen geloven dat er één specifieke soort wordt gebruikt om pallets te maken. Dat is niet waar. Net zoals veel mensen geloven dat pallets wereldwijd gestandaardiseerd zijn, is dat ook niet waar. Hoewel twee van de grootste spelers op de wereldmarkt wel degelijk gestandaardiseerd zijn (de Europese Unie: Euro pallets en Noord-Amerika: US pallets), is het voor het grootste deel vrij vrij om te bepalen welke houtsoort wereldwijd wordt gebruikt.
Pallets zijn niet verontreinigend voor het milieu
Integendeel: pallethout is slechts sloophout. Fabrikanten maken dus juist nog iets bruikbaars van oud hout dat anders verbrand zou worden. Als jij je houten tafel of tuinbank naar het afvalstation brengt, dan maken palletfabrikanten hier nog stevige pallets van.
Pallets zijn niet onveilig
Het klopt dat blokpallets vroeger wel eens chemisch behandeld werden. Dit gebeurt echter steeds minder, omdat de technologie van tegenwoordig steeds meer toelaat. Zo worden tegenwoordig steeds meer pallets met warmte behandeld waar geen enkele chemische praktijken bij komen kijken.
Welk hout wordt gebruikt voor blokpallets?
In principe kan elk hout worden gebruikt voor het vervaardigen van blokpallets. Als je een blokpallet bestelt, dan wordt de soort hout, waarvan jouw pallet wordt gemaakt, bepaald door vier factoren:
- Kosten van het hout
- Beschikbaarheid van het hout
- Regelgeving van de lokale overheid
- Regio waar de pallet wordt gebouwd
Zoals hierboven vermeld is er een breed scala aan hout dat wordt gebruikt voor pallets, een aantal van de meest populaire pallet materialen zijn eiken en grenen.